• 0545 945 5001
  • info@metinozalay.com
  • Seyhan/ADANA
Uncategorized
Lomber Dar Kanal

Lomber Dar Kanal

Lomber omurga omur adı verilen bir dizi birbiri ile bağlantılı kemikten oluşmaktadır. Kemikler, içinden omuriliğin geçtiği omurlar arasında seyreden spinal kanalı çevreler. Spinal kanalın sınırlarını oluşturan diğer yapılar ise omurların arasındaki intervertebral diskler, faset eklemleri  ve bağ dokularıdır (ligamentum flavum). Yaşlanmayla birlikte omurlar arasındaki diskler süngerimsi yapılarını kaybederek daha az su içermeye başlar. Ardından faset eklemlerde artrit (kıkırdak dokunun yok olması)gelişmeye başlar ve bu eklemler kanal içerisine büyüyerek kanalın darlmasına sebep olurlar. Bu durum “spinal stenoz” ya da ‘dar kanal’ olarak adlandırılır. Hastalarda gelişebilecek şikayetler; özellikle yürümekle meydana gelen bacaklarda ağrı, uyuşma, his kaybı yada bacak krampları olarak sayılabilir. Genellikle bu şikayetler hasta durduğu zaman veya yatağa uzandığı zaman kaybolma eğlimindedir. Nadiren barsak ve mesane kontrolü ile ilgili sorunlarla da karşılaşılabilir.

Öne eğilmek yada oturmakla spinal kanal çapını artıracağından ağrı şikayetinin azalmasını veya tamamen kaybolmasını sağlayabilir. Örneğin hastalar süpermarket arabası kullanırken şikayetlerinin azaldığını ifade ederler.

Tanı Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) veya Bilgisayarlı tomografi (BT) veya lumbal miyelografi ile konur.  İlk tedavi seçenekleri inflamasyonu (tahriş) azaltan anti-inflamatuar ilaçlar (ağızdan veya iğne) veya ağrı kesicilerdir (analjezikler). Şikayetlerin fazla olduğu durumlarda Spinal enjeksiyonlar (epidural kortizon enjeksiyonları gibi) önerilebilir.

Cerrahi sadece cerrahi olmayan yöntemlerle ağrısı dindirilemeyen az sayıdaki hasta için önerilir. Cerrahi ayrıca ilerleyen bacak kuvvetsizliği yada mesane ve barsak kontrol problemleri olan kişilere önerilir. Yürüme mesafesi iyice kısalmış, yaşam kalitesi düşmüş hastalarda da cerrahi iyi bir seçenektir. Dar kanal kemik kanalın darlığı sonucu olduğundan cerrahide amaç kemik kanalın açılarak sinirlere yeterli yer sağlanmasıdır. Bu işleme lumbal dekompresyon cerrahisi yada laminektomi denir.

Ameliyat sonrası en az birkaç gün hastanede kalınır. Hastaların şikayetleri çok hızlı bir şekilde geçer. 2-3 hafta içerisinde günlük aktivitelerine ve normal bir yaşama dönülebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Nasıl Yardımcı Olabiliriz?