Servical Dar Kanal
Boyun bölgemizde 7 adet omur vardır ve başımızı taşırlar. Bu omurlar arasında hareket etmeyi sağlayan ve üst seviyelerden gelen yükü emerek düzgün bir şekilde alt seviyelere iletilmesini sağlayan disk denen lastik kıvamında yastıkçıklar bulunmaktadır. Ayrıca omurları birbirine bağlayan eklemler ve çok sağlam ligamanlar bulunur. Zamanla özellikle 50 yaşından sonra diskler elastikliğini kaybeder, ligamanlar ve eklemler kalınlaşır, kemik yapılar daha kaba hale gelir. Tüm bu dejenerasyon (bozulma) süreci boyunda omurilik kanalının daralmasına ve içinden geçen omurilik ve sinirlerin baskı altında kalıp normal görevini yapamamasına neden olur. Boyunda kireçlenme (spondiloz) 50 yaşından sonra gördüğümüz bir rahatsızlık olup, 70 yaşından sonra daha sıklıkla görülür.
En sık karşılaşılan yakınma, kollarda uyuşma, dermansızlık, vücuda yayılan elektriklenme hissi ve en önemlisi ellerde beceriksizliktir. Bacaklarda da problem ortaya çıkabilir. Yürürken bacakların dermanının kesilmesi veya kasılma hissi, dengesizlik gibi şikâyetler olabilir. Yürüyüş bozukluğu gelişir. Hastalar spastik bir tabloda yürümeye başlarlar. Tablo omurilik üzerine olan basının şiddeti ve süresi ile direkt ilişkilidir. Uzun süre bası altında kalan omurilikte zamanla kısmi veya tam zedelenme ortaya çıkabilir. Boyunda knala daralmasına bağlı gelişen yürüyüş bozukluğu, diğer nörolojik hastalıklarla, dizdeve kalçada kireçlenme gibi hastalıklarla karışabilir. Konusunda uzman bir hekimin aldığı ayrıntılı öykü, yaptığı fizik muayele ve ileri tetkiklerle teşhis konabilir.
Boyunda omurilik kanalı daralmasının en dramatik yönü ise tablonun genellikle ilerleyici olmasıdır. Her ne kadar ilaç tedavisi ve fizik tedavi uygulanabilse de bu tabloyu geçici olarak biraz düzeltebilir ama gidişatı değiştirmez. Yapılması gereken ameliyat ile kanalın genişletilmesi ve sinirlerin rahatlatılmasıdır. Zira eğer omurilik basısı devam ederse omurilikte oluşacak fonksiyon kaybı genellikle geri dönüşümsüzdür ve çünkü omuriliğin kendini tamir etme özelliği yoktur.
Tanı öncelikle detaylı bir nörolojik muayene ve sonrasında boyun MR incelemesi ile konulur. Aynı zamanda EMG, SEP denilen sinir iletim çalışmaları yardımcı olabilir. Tüm bulgular şikâyetlerle örtüşmek zorundadır. Aynı tabloyu taklit eden birçok nörolojik hastalık vardır. Bu durumda hastalıkları birbirinden ayırt etmek için nöroloji uzmanından yardım alınabili
Boyunda omurilik kanalı daralmasında hastanın yaşı, genel durumu, omuriliğe neyin bası yaptığına göre ameliyat çeşidine karar verilir. Boyunun ön tarafından veya enseden girilerek ameliyat yapılır. Alınan kemik ve ligamanların yerine, onların görevini yapacak metal enstrumanlar (platin) ve kemik greftleri konulması gerekir. Uygun vakalarda platin gerekmeksizin de ameliyat uygulanabilir. Sadece omurilik ve sinirler gevşetilebilir.